Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή προειδοποίησε τις Τουρκικές αρχές για τις πρακτικές λογοκρισίας και ελέγχου του διαδικτύου που εφαρμόζονται στη χώρα. "Επαναλαμβάνουμε την ανησυχία μας σχετικά με το συχνό κλείσιμο ιστότοπων στην Τουρκία”, υπογράμμισε  η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα που αφορούν υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες Νατάσα Μπάτλερ.

Όπως επεσήμανε το κλείσιμο ιστοτόπων με βάση μία λίστα με απαγορευμένες από τις αρχές λέξεις πλήττει την ελευθερία της έκφρασης ενώ δήλωσε “παρακολουθούμε από πολύ κοντά και υπογραμμίζουμε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στο διαδίκτυο πρέπει να είναι στοχευμένος και να ακολουθεί μια νομική διαδικασία”.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία που επιβάλλεται στους ιστοτόπους. Ήδη απαγορεύεται  η πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους, γιατί το περιεχόμενό τους κρίνεται ακατάλληλο λόγω σεξουαλικών αναφορών, ή πολιτικό περιεχόμενο που μπορεί για παράδειγμα να προσβάλει τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί από τις 22 Αυγούστου, κάθε χρήστης του διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα από τα τέσσερα θεσμοθετημένα από το κράτος "φίλτρα".

Επιπλέον οι διακομιστές θα είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε "πελάτες" με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό, ώστε να καταγράφονται οι σελίδες που επισκέπτεται κάθε Τούρκος πολίτης.

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: